Egy fogalom, mely új értelmet nyert

Én közgazdászként szereztem a diplomámat, azon is belül a vállalkozásszervezés és vállalkozásfejlesztés témakörében szereztem kiemelkedő tudásanyagot. Ennek megfelelően szakmámban is dolgozom körülbelül tizenöt éve. Tapasztalatot szereztem már a pénzügy, marketing területén, de volt közöm már az adózáshoz és a nagyvállalati csoportigazgatáshoz is, mint marketing vezető.

Az ember kitűz maga elé célokat az élet minden területén. Legyen szó magánéletről vagy hobbyról, esetleg más területről. Nem kivétel ebből a karrier sem. Én is kitűztem anno mérföldköveket, melyeket több-kevesebb sikerrel teljesítettem is. Kicsit előbb elértem egyfajta magasabb célt, ha úgy tetszik végső célkitűzést, a menedzsment szintet, hiszen már négy éve csoportvezetőként dolgoztam egy nagyvállalat marketing területén, és ezt én későbbre időzítettem a terveimben, de hát a jobb teljesítmény sosem tiltott, tehát örömmel mondhatom, hogy gyorsabban teljesítettem a terveket. Mi több, túl is sikerült szárnyalni azokat, mert nemrégiben felkértek, hogy segítsek megalapítani egy új építőipari céget, és vállaljam el annak ügyvezetői feladatkörének betöltését.

Ekkor meglepetésemre találkoztam a kockázatértékelés témakörének egy új értelmével. Számomra eddig ez a szó a pénzügyekben volt használatos. Megmondom őszintén, ezt nem is mertem senkinek sem elmondani, de olvasgatva a feladatokat és a hozzá kapcsolódó témákat, kérdéseket és jogszabályi hivatkozásokat, teljesen őrültnek gondoltam az ügyvédet, aki átküldte. Számomra eddig ez a hitelezéshez, hitelfelvétel, hitelnyújtás területéhez kapcsolódott.

Rá kellett jönnöm azonban, hogy a munkavédelem területén is ugyanúgy megállja a helyét ez a szó. Ekkor jót nevettem magamon. Valójában itt is hasonló módon történik az értékelés, mint a hitelek területén csak talán sokkal fontosabb, mert emberéletek múlhatnak rajta, tehát jobb keresnünk rá egy tökéletesen felkészült és profi szakembert, aki mindenben segítségünkre lesz, mint ahogyan én is tettem azt. Ezen a területen nem fér bele az építőipari profil tekintetében semmilyen baki sem. Hála a jó égnek én találtam egy tökéletes szolgáltatót, így nyugodt lehetek mind a munkavédelem mind a kockázatértékelés tekintetében. Nyugodtan bocsátom útjukra a munkásokat minden egyes nap, mert tudom, hogy nem történhet olyan baj, amire nincsenek felkészítve, vagy ne tudnák gyorsan és tökéletesen kezelni azt.

Leave a Comment