Ne bízd a véletlenre

Egy vállalkozásban bármilyen munkaeszközt, vagy gépet is akarunk üzembe helyezni, a munkavédelmi előírásoknak meg kell felelnie. Minden gép veszélyes a maga formájában. Egy ártatlan turmixgép is le tud égni és ennek köszönhetően akár lakástűz is keletkezhet, mint ahogy egy eldobott csikk is képes megfékezhetetlen erdőtüzet okozni. Ezért is van minden háztartási eszköznek használati leírása, vagy ezért vannak kijelölt dohányzóhelyek is, és egyéb tűzgyújtási szabályozás.

Akármilyen géppel is kezdünk el dolgozni, legyen az körfűrész, láncfűrész, vagy bármely a munkánkhoz nélkülözhetetlen eszköz, azt tudnunk kell, hogy hogyan kell helyesen használnunk, illetve milyen védőfelszerelések szükségesek ahhoz, hogy dolgozhassunk vele. Egy favágásnál például a hallásvédő és a védőszemüveg nélkülözhetetlen, ugyanúgy, mint egy kesztyű, hogy biztos fogást tudjunk alkalmazni, ne csússzon ki kezünkből a gép, és ne sebesítsük meg saját magunkat, vagy mást.  Egy vállalkozásnál, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül a gépek üzembe helyezése, ezért csakis olyan ember teheti meg mindezt, aki rendelkezik munkavédelmi szakképesítéssel. Feladata, hogy megvizsgáljon minden olyan feltételt, ami szükséges ahhoz, hogy bármilyen gép teljes biztonsággal üzemelhessem.

Értem ezalatt a villamos berendezések érintés védelmét, a tervezők nyilatkozatait, a szükséges hatósági engedélyeket, az üzemeltetéshez szükséges utasításokat, és még sok egyéb szempontot. Ha mindezek megvannak, érvényesek, megfelelnek az előírásoknak, akkor lehet elrendelni az üzembe helyezést, amit legalább 5 évente felül kell vizsgáltatni. Amint láthatjuk, rengeteg lépést kell megtenni afelé, hogy használatba vegyünk egy új eszközt, ezért ne bízzuk a véletlenre, hanem menjünk biztosra. Válasszunk tapasztalt, munkavédelem területén „toppon” levő szakembereket. Mindezt megtalálod az Active Safety Kft. kínálatán belül. Ők biztos, hogy maximálisan segítenek neked mindenben, és megnyugodhatsz, hogy a vállalkozásod jó kezekben van.

Leave a Comment