A normális munkakörülmények nulladik pontja

Cégfejlesztéssel és vállalati tanácsadással foglalkozunk. Így munkánk során rengeteg vállalkozás és cég életébe látunk bele különböző mértékben. Általánosságban elmondható, hogy a tulajdonos vagy ügyvezető megkeres minket egy problémával, melyre meg kell találnunk a megoldást. És az elsőre aprónak tűnő kis problémákból adódik az, hogy számtalan járulékos hiba is van még a működésben, sokszor akár triviálisnak tűnő feladatok elvégzésében, aminek megoldásával nem nagyon haladnak előre a vállalkozók, és ez bizony már az egész működést és a vállalti hangulatot is sokszor befolyásolja.

Az egyik leggyakrabban előforduló ilyen triviálisnak tűnő feladat az irodatakarítás. Mivel egy teljesen egyszerű és hétköznapi feladat, amit azt gondolnánk bárki el tud végezni, de jobban bele gondolva viszont nagy veszélyeket rejt, ha nem jól vagy nem jó formában, esetleg nem megbízható kivitelezővel végeztetjük.

Az egyik hozzám forduló cégnél például kiderült, hogy az egyik alkalommal a takarító nő – bár meg volt beszélve hogy semmilyen szerződést vagy hivatalos dokumentumot nem dobhat ki, csak takaríthat és tisztíthat – asztalt – szekrényt – földet stb. – mégis kidobott véletlenül száznyolcvan eredeti szerződést, aminek a pótlásáról valamilyen csellel kell gondoskodni, mert hát az igazat nem lehet megmondani az ügyfélnek.

És ez csak a jéghegy csúcsa, úgyhogy én mindig mindenkinek azt mondom, hogy az elsődleges szempont egy ilyen választás alkalmával – talán még fontosabb is, mint az elvégzett munka minősége – a megbízhatóság. E nélkül ugyanis nem hogy felesleges szerződést kötni, mert rövid időn belül úgyis cserére kerül a sor, de nagyon veszélyes is lehet. Az üzleti titkok, tervek védelméről pedig már inkább nem is beszélek, mert ott még íncsiklandóbb történetek látnak sajnos napvilágot. Vigyázzunk vállalatunkra, válasszunk felelősségteljesen és merjünk beszélni a problémákról, mert megoldást is csak úgy lehet rájuk találni.

Leave a Comment